A négy alap pillér

Nevelés

IBSA responsabilità: Parole Fertili

Termékeny szavak - Parole Fertili – 2016-ban Olaszországban dr Cristina Cencihez kapcsolódóan kezdődött digitális történetmegosztó program (Digitális Egészségügyi Központ).

Azóta több száz ember osztotta meg egymással a gyermekvállalás folyamatában szerzett tapasztalatait a program weboldalán  parolefertili.it és a kapcsolódó Facebookon  melynek közössége már több ezer fő.

A Termékeny Szavakat megelőzően (Parole Fertili), az interneten a termékenységgel kapcsolatos témakörben kétfajta megosztás volt: fórumok- amelyek tartalmának célja leginkább segítség kérés és információ szerzés volt; a másik fajta - a szakemberek weboldala, amik a mesterséges megtermékenyítésről szóltak.

A Parolefertili.it  egy új megjelenést jelentett, mert az interneten az eddigiektől teljesen eltérően „elbeszélő” formában közelítette meg a témát. 

A termékenységhez kapcsolódó témák nagy tabunak számítanak. Más egészségügyi állapotokkal szemben a párok itt akkor válnak “betegekké” amikor gyermeket akartak. Ezen törekvésük nélkül nem is kerülne felfedésre, hogy orvosi szempontból sterilek. 
Mind a férfiak, mind a nők nehéznek találják, hogy az orvosilag asszisztált megtermékenyítéssel kapcsolatos érzéseikről és félelmeikről beszéljenek.

Parole Fertili (Termékeny szavak) Az érintett szülők magányosság érzését elveszi azzal hogy lehetőségük van megosztani a döntéseiket, kétségeiket, problémájukat és elvárásaikat más hasonló cipőben járó szülőkkel. 
Az anonim intimitás, amit az online kapcsolat tesz lehetővé, bátorságot ad a résztvevőknek, hogy szabadon kifejezzék magukat és megosszák a terméketlenséggel kapcsolatos tapasztalataikat.
Parole Fertili (Termékeny szavak) az ajándékozás metafórája, melyben az ajándék egy élettörténet, azoknak az érzelmei, akik megosztják tapasztalataikat, hogy mindenek ellenére lehetséges a termékenység megérzése és megélése. A felkérés mások történetének elfogadására egy meghívás, hogy együtt érezzünk másokkal. A Történet-megosztás folyamata egy eszköz, amivel értelmet, inspirációt, bátorítást, erőt és szavakat adunk, hogy a félelmet és letörtséget érzését feloldjuk.

Parole Fertili megjelenése után más nyelvterületre is elterjedt hasonló aktivitással. 
2018-ban 3 rövid film készült és Mondadori Electa adta ki a könyvet (C.Cenci, 2018), ami ötven történetet tartalmaz,  mesél a közönyről, nehézségekről és termékenységgel kapcsolatos félelmekről.  Bekerült azokba a Centrumokba a könyv, ahol a meddőségi programokat végzik. Itt a programokban résztvevő pároknak lehetőségük van, hogy olvasva a korábban hasonló úton járó párok példáját azokból erőt és energiát gyűjtsenek. 2019-ben  ezek a történetek inspirálták Quasi Genitori “Majdnem Szűlők” című színházi produkciót, ami 2020-ban díjat nyert (Life Science Excellence Awards for the Patient & Advocacy Program of the Year section) 
A COVID-19 megérkezésével egyidőben 2020 márciusától indult a felolvasás “Termékenységi levelek” egy közösségi alapú kezdeményezés, ami napi csoportos felolvasást takar. A Termékeny Szavak fejlődése 2021-ben is folytatódik, amikor egy integrált digitális drámaterápiás projekt bekerült a Centrumok programjába. A célja, hogy fokozza a kreativitást, ami a kezelésben való jobb egyűttmüködést célozza és ezzel  hatékonyabb terápiához vezet.