Farmacovigilancia

A farmakovigilancia szó a gyógyszerek (=farmakon) folyamatos, éber megfigyelését (=vigilare) jelenti.

Olyan tevékenységeket foglal magába, amely - a gyógyszerek engedélyezést követően - hozzájárul, hogy a gyógyszerhasználat biztonságosságáról minél több információval rendelkezünk azok egyre biztonságosabb felhasználása érdekében. 

A tevékenységek célja - beazonosítani, értékelni, megbecsülni és megelőzni az adott gyógyszer használata során előfordulható mellékhatásokat vagy egyéb - a gyógyszerhez kapcsolódó – problémákat, hogy a legkedvezőbb előny/kockázati arányt biztosítsa a felhasználók számára.

A mellékhatások bejelentésével és értékelésével a gyártó egy gyógyszer lehetséges kockázatairól nemcsak információt gyűjt, hanem szükség esetén intézkedéseket hoz, nyomon követi és felülvizsgálja a gyógyszerek kockázataira vonatkozó új adatokat az előnyökkel összevetve, és szükség esetén módosítja a gyógyszerek használatára vonatkozó útmutatást. 

Az IBSA-nak fontos, hogy gyógyszereit az egészségügyben dolgozók és betegek egyaránt megfelelően és biztonságosan tudják alkalmazni. 

A gyógyszerek alkalmazása kapcsán tapasztalt mellékhatások bejelentését az egészségügyi szakemberek, illetve a betegeknek és/vagy hozzátartozóik is megtehetik. 

Amennyiben a Forgalombahozatali Engedély Jogosultja felé szeretne bejelentést tenni a KAPCSOLAT- on keresztül teheti. Adatait kizárólag a Framakovigilancia tevékenység megfelelő elvégzése céljából dolgozzuk fel (lásd bővebben adatvédelem). VAGY mellékhatással kapcsolatos bejelentését megteheti a www.ogyei.gov.hu. Gyógyszer mellékhatás bejelentése oldalon.