Fájdalom és gyulladás

Fájdalom és gyulladás

A fájdalom elronthatja az ember napját, akadályozza a mozgásban, a munkában és szokásos életvitele folytatásában. Ez az oka annak, hogy a fájdalomcsillapítás története régi időkre nyúlik vissza, több mint 5000 évvel ezelőttre. 
Becslések szerint Európa szerte 500 millió munkanap vész el évente krónikus vagy akut fájdalom következtében, ami jelentős szociális és gazdasági következményekkel jár.
A fájdalom különféle kezelési módjai közül a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID) mindig is előszeretettel alkalmazták és alkalmazzák ma is.

A diklofenák világszerte a leggyakrabban felírt NSAID. A fájdalmas panaszok széles körében hatásosan alkalmazható, pl. izom-, ínszalag- és ízületi sérülések esetén, illetve hátfájás, menstruációs görcsök, fogfájás vagy fejfájás enyhítésére. 
A diklofenák gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása főleg a ciklooxigenáz enzim, a COX-2 gátláshoz kapcsolódik. A ciklooxigenáz ezen izoformája fontos szerepet játszik a fájdalom és a gyulladás kialakulásában. Ezenfelül a diklofenáknak a COX-2 gátláson túl is vannak gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságai. A diklofenák többrétű hatás-mechanizmusa a többi NSAID-éhoz viszonyítva jóval kedvezőbb hatásprofilt biztosíthat.
Az IBSA által világszerte forgalomba hozott innovatív formula a diklofenák jól oldódó sóját tartalmazza (diklofenák-epolamin, röviden DHEP). Kedvező permeábilitási tulajdonságainak köszönhetően a DHEP optimálisan felszívódik, és alkalmazása a lágyszövetsérülés, a vázizomrendszi panaszok, illetve egyéb akut vagy krónikus fájdalommal járó klinikai állapotok esetén a fájdalom azonnali enyhülését eredményezi. 

Image-Flector_HR.jpg

A DHEP tartalmú helyi tapasz egyike a húzódás, rándulás, zúzódás és reumás gyulladás okozta akut fájdalom és gyulladás lokális kezelésére legalkalmasabb, jól ismert IBSA termékeknek.  Az IBSA tapasza órákon keresztül célzottan és helyileg hat a fájdalmas területen, így szükségtelenné teszi a gyógyszer szájon át történő alkalmazását, és így a gyomor-bél rendszeren történő végighaladását.

Újdonságként az IBSA kifejlesztette a tapasz új változatát, melyhez segédanyagként  és hatásfokozóként heparint adtak abból a célból, hogy növelje a hatóanyag felszabadulását a tapaszból, és ezáltal fokozza annak hatékonyságát.
Szintén újdonságot jelent ezen a területen a diklofenák injekció, amely előretöltött fecskendőben kapható, és az akut fájdalom rövidtávú kezelésére alkalmas. Szubkután alkalmazásának számos előnye van az izomba történő beadáshoz képest. A közelmúltban ezen termék elfogadott alkalmazási köre bővült: kórházi körülmények között - amennyiben szükséges - bóluszban, intravénásan is beadható a posztoperatív fájdalom csillapításának vagy megelőzésének  céljából.

Figyelmeztetés: A honlapon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvos -beteg kapcsolatot. A feltüntetett javallatok általános jellegűek, személyre szabott terápiát kizárólag kezelőorvosa rendelhet el.