Endokrinológia

Az endokrinológia az orvostudománynak azon ága, amely a szervezet endokrin rendszerét vizsgálja, mely különös hangsúlyt fektet a belső elválasztású mirigyek betegségeire. A belső elválasztással keletkezett hormonokat a vér szállítja, melynek szerepe a testfunkciók szabályozása. 

Az endokrin rendszer számos összetevői közül a pajzsmirigy kiterjedten vizsgált, változatos, sokféle szerepe miatt: hat a szívritmusra, a koleszterinszintre, a testsúlyra, az izomerőre, a bőr állapotára, a látásra, a nők havi ciklusának rendszerességére, az értelmi állapotra és más fiziológiás állapotra, amitől a szervezetünk függ.

A sejtfolyamatokat befolyásolva a pajzsmirigy segíti kontrolálni, hogy testünk hogyan használja fel az energiát és a sejtek, szövetek és szervek hogyan működnek. Alul működés (hipoaktív) pajzsmirigy számos egészségügyi problémát okoz, ideértve az elhízást, ízületi fájdalmakat, meddőséget, szívbetegséget és depressziót. A pajzsmirigy rendellenességek nagyrészt alul diagnosztizáltak, alul kezeltek különösen a fejlődő országokban.

A pajzsmirigy alulműködés a leggyakoribb krónikus betegség világszerte.  A világ teljes lakosságának 5%-át érinti, ami a pajzsmirigyhormon pótló kezelést tesz szükségessé. Egy mostanában publikált ajánlás (American Thyroid Association Guidelines) a levotiroxint azonosította be, mint a pajzsmirigy alulműködés kezelésére leggyakrabban felírt terápiás megoldás.

Az IBSA innovatív megoldása a hormon tartalmú, lágy kapszula, ami kiegészíti a pajzsmirigy alulműködés kezelést.
 

IBSA: Endocrinology