Korrupcióellenes irányelvek

A Világgazdasági fórum által készített Globális versenyképességi jelentésben a korrupciót az üzletet jelentősen hátráltató tényezőként határozzák meg, amely veszélybe sodorja a szervezetek működési, jelentési és megfelelési céljainak elérését, és jelentős fenyegetést jelent a fenntartható fejlődésre, a stabilitásra és a szabad piaci versenyre nézve.

Az elmúlt években a korrupcióval kapcsolatos problémák egyre gyakoribbá váltak nemzetközi szinten is, a kulcsfontosságú jogszabályok megsértéséből származó szankciók száma folyamatosan nő. Azok a személyek (természetes és jogi személyek, valamint de facto entitások), akik megszegik a korrupcióellenes törvényeket, az érintett személyektől függően pénzbírságra, diszkvalifikációra és börtönbüntetésre számíthatnak, mivel ez súlyosan sérti a vállalat jó hírét.

A kormányok által hozott, hatósági keretekben rögzített, a helyi és nemzetközi ügyeket érintő korrupciós gyakorlatot csökkenteni hivatott intézkedésekkel összhangban, a vállalatoknak is aktívan fel kell lépniük a korrupció ellen.

Ebben a tekintetben az IBSA csoport vállalatai (a továbbiakban „vállalatok”, az „IBSA csoport” vagy „csoport”) elkötelezettek abban, hogy minden földrajzi területen átláthatóan, integráltan és etikusan, valamint a legmagasabb fokú korrupcióellenes standardoknak megfelelően végezzék tevékenységüket.

Ebben az összefüggésben, és tekintettel a csoport helyi entitásokkal való kapcsolatokon keresztül, valamint külföldi képviseletek és fiókvállalatok alapítása által egyre fontosabbá váló nemzetközi szerepére, helyénvalónak tekintjük a kormány által biztosított eszközök és irányelvek mellett a saját Korrupcióellenes irányelveink (”Irányelvek”) megfogalmazását. Az irányelvek célja, hogy szisztematikus keretet adjon a korrupcióellenes küzdelemnek, és terjessze a csoporton belül és a csoport nevében dolgozók, illetve a csoport ügyfelei részére azokat az elveket és szabályokat, amelyeket minden körülmények között be kell tartani bármilyen jellegű, akár közvetlen, akár közvetett, akár felbujtás formájú korrupt működés elkerülése érdekében, illetve még általánosabban a hatályos korrupció ellenes jogszabályok rendelkezéseinek betartása érdekében.


A Korrupcióellenes irányelvek letöltéséhez kattintson ide.